Biro Penerbitan dan Penerangan

29Mar 2014

Pembentukan jiwa yang kental, fikrah pemikiran yang matang, sikap prihatin, besederhana dan sedia untuk menolong pada yang memerlukan. Oleh: Dr Fahd Adeeb Mohamed Ashraf Assalamu’alaikum saya ucapkan kepada adik-adik yang sedang berjuang dan memegang amanah Allah menuntut ilmu di bumi Mesir. Bagi yang belum mengenali, perhentian singkat tetapi penuh dengan pengalaman bermakna di bumi Iskandariyah […]

28Mar 2014

Exam Fever. Setiap kali tiba musim peperiksaan, semua mahasiswa barangkali boleh didiagnosiskan menghidapi manifestasi klinikal ‘exam fever’ ini. Makan tak kenyang, tidur tak lena, mandi tak basah. Semunya kerana exam. Tiba sahaja musim peperiksaan, manifestasi diri jadi pelbagai. Pada saat genting inilah, munculnya istilah hamba imtihan, satu wabak yang mungkin tanpa kita sedar, turut ada […]

07Feb 2014

“Allah..failed lagi.” Dia lepaskan keluhan berat. Tablet surface pro dilempar atas katil. Melambung tablet itu sehebat lambungan kekecewaan tuan empunya diri. Kali kedua repeat paper CVS. Masih gagal. eh, kejap.. “Allah?..sejak bila Esmond Al-Fateh tahu sebut Allah? ” Esmond curi pandang bintang di langit sebelum pandangan kembali di bawa ke arah diari hitam diatas meja. […]

27Jan 2014

Saat  hati mula berkenan, Setelah risikan mendamaikan, Maka aku mengambil pilihan, Untuk mengikat janji pertunangan. Mensyukuri nikmat Segala puji bagi Allah yang telah mengurniakan kita berbagai kenikmatan hidup di dunia samada berupa nikmat zahir seperti makanan yang enak dan harta yang melimpah atau nikmat batin seumpama kasih sayang dari ibubapa atau keimanan kepada Ilahi atau […]

26Jan 2014

By: Amira Nabiha Binti Jamalludin Time has passed for quarter an hour yet the lecturer still not appeared in front of the door. The lecture hall, which is designated sophistically symbolizing the classy prestige of a higher institution of medical school, appears to be noisy with the voices of students chatting and minding their own […]

22Nov 2013

Ding..dong..ding..dong “Hana..tengok siapa dekat luar tu..” jerit Adri dari dalam bilik. Mata dipejam celik meneliti key yang berselirat di atas sheet music. “Aaaa tengokkanlah..aku tengah tumis bawang ni, nanti hangus.” Hana balas laung dari kuali yang berasap-asap di atas dapur. “Hudaaa!” laung Adri dan Hana serentak. “Aku tengah lari atas treadmill ni, terbantut nanti proses pembakaran lemak.” […]

15Nov 2013

Konflik-konflik yang seringkali hadir dalam kehidupan seorang manusia merupakan qada’ dan qadar (ketentuan) daripada Allah S.W.T. Kita yang namanya hamba, sangat perlu untuk sedar dan menerima hakikat bahawa sesungguhnya antara tujuan penciptaan manusia adalah untuk diuji dan dinilai oleh Allah S.W.T.  Malangnya akal manusia yang pendek membuatkan kita terlalu prejudis dan bersangka buruk dengan ketetapan […]

25Oct 2013

Satu 9.57am Amphitheatre 1, Fakulti Perubatan, Universiti Iskandariah. “InsyaAllah hari ini tabung kebajikan batch akan diedarkan. Sahabat-sahabat yang berkelapangan bolehlah menderma mengikut kemampuan antum masing-masing. Terima kasih.” umum Hafidz di hadapan dewan kuliah. Sejurus pengumuman tamat Dr Doa Samy masuk untuk sesi Physiology. Kuliah pun bermula. “During blood clotting,intrinsic factor occurs simultanenously along with the […]

18Oct 2013

“Di antara tanda-tanda kebesaranNya, diciptakanNya bagi kamu pasangan suami isteri dari diri kamu untuk kamu merasa ketenteraman antara satu sama lain, dan dijadikanNya kasih sayang dan belas kasihan antara kamu, sesungguhnya dalam hal itu menjadi keterangan bagi orang-orang yang berfikir” [Ar-Rum : 21]   Indahnya hidup di dalam Islam adalah Islam itu meraikan kehendaak ataupun fitrah […]

29Sep 2013

  “ Eh! Hosni Mubarak akan dibebaskan dalam tempoh masa 48 jam! “ berita tergempar itu diberitahu oleh Amalina kepada semua ahli bait. Kebetulan dia sedang memegang komputer riba dan melayari laman web social Facebook serta mengikuti berita terkini daripada page Mesir Kini, dia terus membaca butirannya.   “ Hosni Mubarak, pemerintah ditaktor Mesir yang […]