PENINGKATAN KES ANAK LUAR NIKAH
Oleh: Nur Liyana Azhar

Seiring dengan peningkatan kes sumbang mahram, kes anak luar nikah turut meningkat. Hal ini dapat dibuktikan daripada statistik yang dicatatkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara (JPN). Seramai 17,303 anak luar nikah Melayu atau tidak sah taraf didaftarkan di seluruh negara sepanjang tahun lalu. Pada 2008 seramai 16,541 anak luar nikah didaftarkan di JPN manakala pada 2007 seramai 16,100 orang. Dalam tempoh lima tahun lalu, JPN mencatatkan 74,723 pendaftaran anak luar nikah adalah membabitkan orang Melayu/Islam. Akan tetapi, angka ini tidak termasuk kes buang bayi yang dilaporkan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Dalam tempoh lima tahun dari 2005 hingga 2009, pendaftaran ‘anak luar nikah’ membabitkan orang Melayu menduduki tempat kedua dengan 74,723 kes, di belakang kaum-kaum lain dengan 91,922 kes, diikuti India (23,696 kes) dan Cina (23,692 kes).

Mengikut Seksyen 13, bayi itu dianggap anak yang dilahirkan hasil ikatan perkahwinan tidak teratur atau tidak sah mengikut undang-undang negara. Ini termasuk anak hasil hubungan luar nikah bagi orang Melayu/Islam atau pernikahan tidak didaftarkan mengikut undang-undang negara. Bayi yang lahir kurang enam bulan dari tarikh pernikahan ibu bapanya juga termasuk dalam status sama.

Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan menetapkan agat bayi tanpa bapa daripada keturunan Melayu/Islam diletakkan nama diikuti ‘bin’ atau ‘binti’ Abdullah atau mana-mana nama pilihan Asma Al-Husna (nama-nama Allah). Keputusan itu selaras dengan format baru sijil kelahiran yang memerlukan nama penuh bayi berserta bin atau binti dipaparkan pada sijil kelahiran. Bagaimanapun, hanya maklumat ibu akan dimasukkan dalam sijil kelahiran bayi berkenaan dan nama pada MyKad kanak-kanak itu kekal menggunakan nama dalam sijil kelahiran.

Dari sudut Islam, kedudukan anak yang dilahirkan adalah sama seperti kanak-kanak lain, tidak menanggung dosa kedua ibu bapanya. Anak luar nikah tidak boleh mewarisi harta pusaka ayahnya tetapi dia boleh mewarisi harta ibunya. Hal ini kerana anak itu tidak boleh dinasabkan kepada bapanya. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Anak yang lahir daripada hamparan (yang sah) berhak disabitkan nasab keturunan.”

Diadaptasikan daripada
http://www.bharian.com.my/
http://peguamsyarie.org/?p=140

Sukakan artikel ini? Kongsi dengan rakan-rakan anda! :